Welzijnswijzer

We zien, vooral sinds de coronacrisis, dat veel studie- en studentenverenigingen zichzelf hard inzetten voor het verbeteren van het mentale welzijn van hun leden. Zo organiseren steeds meer verenigingen een wellbeing week en worden er steeds meer vertrouwenspersonen aangesteld. Dat is ontzettend belangrijk, want iedereen binnen het studentenleven is verantwoordelijk voor het studentenwelzijn, niet alleen de overheid of onderwijsinstelling.

Toch valt er nog veel winst te behalen voor het verbeteren van het mentale welzijn. Het is namelijk een complex onderwerp met veel verschillende facetten, zoals prestatiedruk, middelengebruik, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, groepsdruk en diversiteit. En dan kan het ook nog best een uitdaging zijn om je hele vereniging te transformeren. Best lastig om dat allemaal zelf uit te moeten zoeken…

Maar dat hoeft gelukkig niet! Er is al heel veel kennis vanuit de wetenschap en kennisinstellingen, maar bovendien ook vanuit de studenten zelf. In de Welzijnswijzer, een project in samenwerking met Avans Hogeschool, bundelen we al die inzichten, zodat besturen en commissies van verenigingen niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. We bieden concrete adviezen over lastige thema’s, zoals het bespreekbaar maken van mentale gezondheid binnen je vereniging, het tijdig signaleren van problematiek en het opzetten van een effectief ondersteuningsplatform.

Met de Welzijnswijzer in de hand en onze andere expertise zullen we ook actief advies geven aan besturen van verenigingen over hoe ze hun welzijnsbeleid kunnen professionaliseren. We willen ondersteuning op maat geven, zodat besturen impact kunnen maken en ervoor kunnen zorgen dat hun leden een prettige en mentaal gezonde studententijd kunnen hebben. Wij helpen hen daar graag bij!